Start > ARKIVER > 1. HAMAR HAR LÆRT OM PLANTER SOM INSEKTENE LIKER

1. HAMAR HAR LÆRT OM PLANTER SOM INSEKTENE LIKER

Humle på rød rose

1. Hamar St. Georgs Gilde hadde et fint møte om «Planter som insektene liker»
ved gartner på Domkirkeodden Hildur Hauksdottir.

Insektene har minket katastrofalt i løpet av de siste årene. Årsaken kan skyldes mange ting, men mye giftsprøyting, økende arealer med monogame kulturer kan være et par.

Det er derfor viktig at vi alle gjør litt for å hjelpe insektene til å overleve. De er jo våre viktigste pollinatorer for svært mange av våre matvekster.

Med varmere vær tidlig på våren begynner humlene å våkne mens plantene våkner i forhold til lyset. Kommer humlene ut før de kan finne blomstrende planter, vil de dø. Derfor er det viktig å ha tidligblomstrende planter. Påskeliljene vi driver frem inne, kan settes ut. Men selje med gåsunger, altså hannplantene bør vi verne om og kanskje prøve å få frem i egen hage. Likeså rognen smaker godt for insektene.

Vi kan hente planter eller grener av planter ute i naturen hvis vi vet at det ikke gjør skade. En kvist kan settes i jorden og slå rot. Vær sikker på at det er hannplanten av seljen fordi den er særbu. Rognen er også lett å formere opp. Ellers er det fint å hente inn frø om høsten.

Hildur ville gjerne ha oss til å bruke norske planter fordi de er tilpasset norsk klima.

Hun snakket også svært pent om Stor hjortetrøst, Dragehode, Bergmynte, Timian, Kattehale, Ramsløk, Pipeløk, Maria Nøkleblom, Tyttebær og Krekling.

Andre ordinære hageplanter som Lungeurt, Purpursolhatt, Kryddersalvie og Kattost er fine planter for insektene.

La oss ta vare på insektene og fylle hagene, eller altanene med planter som insektene liker!

Tekst: Sidsel Gotaas