3. BERGEN MED MARKERING I KANADASKOGEN AV 75 ÅRS JUBILEET FOR FRIGJØRINGSDAGEN

ARKIVER

Fredslyset – en del av markeringen av Frigjøringsdagen

I 2020 skulle Norge markere 75 års jubileet for freden med store arrangement rundt i Norge, Slik ble det ikke på grunn av pandemien. 3. Gilde Bergen fikk imidlertid arrangere en enkel seremoni i kapellet på Marias Minde og med Fredslyset 08. mai, Frigjøringsdagen.

Ønsket i år var å utvide tilbudet til alle Bergensgildene med en felles markering denne dagen på Marias Minde. Det lot seg dessverre ikke gjøre. Hva gjør vi da?

3. Bergen gilde tok kontakt med Laksevåg Kulturhistoriske forening og speidergruppen i samme bydel. Bydelen har lange tradisjoner med minnemarkeringer på Frigjøringsdagen. – Kan vi gjøre noe sammen i år?

Resultatet ble: Lørdagstur gjennom Kanadaskogen til minnestedet der i regi av 3. Bergen gilde, med medbrakt Fredslys. Gildemester fortalte om den lange reisen for den lille flammen med det store budskapet, Fredsbudskapet. Speidere stilte med flagg og flaggvakter på de tre minnestedene som ble besøkt.

Laksevåg Kulturhistoriske forening la ned vakre blomsterdekorasjoner og inviterte sammen med Laksevåg menighet, til foredrag og konsert i kirken. I kirkehagen ble det bl.a servert laksesmørbrød.

Da vi alle stemte i fedrelandssalmen «Gud, signe vårt dyre fedreland», var det som taket løftet seg. I glede og takknemlighet. Et uforglemmelig syn ved minnesmerket: speidere med flaggene, gildemedlemmer med Fredslyset og medlemmer av Laksevåg Kulturhistoriske forening med den vakre blomsterdekorasjon.

For meg et bilde på helheten i arbeidet vårt – speidere – gildemedlemmer og vårt samfunnsengasjement, denne gangen i form av samarbeid med Laksevåg Kulturhistoriske forening. Fredslyset har ført oss sammen – denne gangen på Frigjøringsdagen.

Tekst: Linda Amundsen