Start > ARKIVER > FELLOWSHIPBUDSKAPET 2019

FELLOWSHIPBUDSKAPET 2019

Vináttuboðskapurinn 2019 frá Íslandi

Syng sammen: Få nye venner, men behold de gamle, de nye er sølv, men de gamle er gull.

Hva er vennskap?

I våre dager, med store og raske endringer i samfunnet, er det verdifullt å tenke over hva vennskap er. Mange mennesker er på sosiale medier, og kommuniserer nesten bare gjennom dem, men vennskap er noe mer enn det. Vennskap er noe vi har inni oss, og noe som følger oss etter hvert som årene går.
Vennskap kan ha startet allerede fra barndommen, og vare ved, slik at vi fortsatt har de samme vennene når vi bli eldre. Det er nødvendig å stelle pent med vennskap, følge dem opp, noen ganger over store avstander, men også dem som er nærmere.

Vi må ikke glemme at livet kan forandre seg raskt, vi kan miste en som vi er glad i, partnere kan vokse ta hverandre, eller det kan skje andre store endringer. Da er det godt å ha noen å snakke med og være sammen med i både glede og sorg.

La oss benytte anledningen til å få nye venner etterhver som årene går.
La oss ringe hverandre, besøke hveradre, gå på kino sammen, eller gjør noe annet vi liker sammen.
Vennskapene som dannes mens vi er barn og går på skolen varer ofte lengst. Folk treffes igjen og minnes de gode tidene de hadde sammen. For gamle speidere betyr det å treffes og mimre om speiderleirene, leirbålene, haikene og de andre tingene vi gjorde sammen. Minnene gjør oss glade – de gode minnene fyller hjertene med glede.
Ikke glem at besteforeldre var unge en gang, de kan fortrelle om hva de gjorde da de var unge. Besøk eldre mennesker, besøk aldershjem og sykehjem og del dine smil med dem som bor der og kanskje ikke har mulighet til å komme seg ut. Vær med i organisasjoner som Røde Kors, og vær åpen og vennlig mot innvandrere og andre som nylig kommet til landet.

Hils på folk du møter på gaten og smil til dem – det kan være det eneste smilet de får den dagen. Vær også åpen for vennskap du blir tilbudt, ikke lukk deg inne i deg selv.
Håvamål, samlingen av vikingenes gamle visdomsord, har mange gode råd også for oss i dag, Blant annet minner Håvamål oss om at hvis vi ønsker å beholde de gode vennene vi har, er det viktig å pleie vennskapene godt – med følgende ord:

Hvis du har en venn du stoler fullt på,
og ønsker at han skal synes godt om deg,
gi ham dine tanker, gi ham gaver,
besøk ham ofte.

Vem kan segla förutan vind
Vem kan ro utan åror
Vem kan skiljas från vänen sin
utan at fälla tåror.

Ha en fin Fellowshipdag 2019!

Kristjana Þórdís Ásgeirsdóttir,
internasjonal sekretær i Skátagildin á Íslandi.