GRÅVÆR, MEN EN OPPLEVELSERIK TUR FOR 3. MOLDE

Om Se

Vi møttes på Speidernes Hus for avreise. Det var regn i lufta, men 27 medlemmer med noen venner lot ikke lavtrykket sette en stopper for planlagt tur til Sunnmøre. Tvert i mot; vi gledet oss til programmet som var satt opp for turen!

Vi reiste i privatbiler og var om bord i ferga til Vestnes kl 0920. Det regnet omtrent hele veien til første stopp: Giske kyrkje.

Ærverdige Godøy kyrkje

Ved kirka ble vi møtt av Inger Magelsen Godø, kirketjener, sekretær og omviser. Hun ga oss en spennende og interessant beskrivelse av kirka sin historie, om kirka sin arkitektur og endringer som var gjort med bygningen opp gjennom tidene. Kirka er en marmorkirke fra 1100-tallet. Marmoren er sannsynligvis norsk, men noe kom fra Portugal og Italia. Pilgrimer valfartet tidlig til kirka sjøveien. Besøket tok seg betydelig opp etter at pavebrevet fra 1345 ble kjent. Brevet fortalte om kirka som var bygget for å hedre jomfru Maria. På ytterveggen finner vi korsriss gjort av pilgrimer.
Ellers ble vi mektig imponert av arbeidet til bygdekunstner, Jacob Giske-Gaard, Tavle-Jacob. 22 år gammel skar han ut altertavlen og han har også laget preikestolen og døra i alterringen.

Den vakre altertavla gjorde inntrykk. Alterduken hadde også sin spesielle historie.

Etter orienteringen inne, var det en stor opplevelse å rusle rundt kirka utvendig og ta i øyesyn en del av de historiene vi hadde blitt fortalt inne.
Turkomiteen hadde laget et spennende opplegg for kirkekaffe ved kirka. Den ble inntatt, i pøsregn, på parkeringsplassen i bilene. Ingen sure miner av den grunn!

Gunnhild og Anne-Margrethe nyter kirkekaffen i ly for regnværet ute.

Neste stopp var Alnes fyr, selve landemerket på Godøya. Det er fire tuneller og ei bru for å komme dit fra Ålesund. Den siste tunellen er så smal at det bare er plass til en bil i bredden. Men det er flere møteplasser så det går greit.

Alnes fyr ligger strategisk til. Havet rett ut.

Alnes fyr er 26 meter høyt og ble åpnet i 1876. Det ble automatisert fra 1982. Ved foten av tårnet var det et større rom. Her var det fotoutstilling av Sheila Alnes. Trappene til topps var bratte som en leider. Med ulike klatreteknikker gikk det bra både opp og ned trappene!

Opplevelsessenteret ligger ut mot havet. De bratte klippene vest på Godøya gjør senteret til en naturopplevelse.

Alnes har fått sitt eget opplevelsessenter. Senteret ligger vakker til med utsikt mor havet. Selv på en ruskedag som dette, var det et skue. Det var mange besøkende denne dagen og med gjeldende koronareglene var det utfordrende å finne plass. Men betjeningen ryddet utstillingshallen og skaffet alle plass. Så fikk vi deilig Brennsnut! Restauranten gikk tom for suppe, men fikk ordnet med påfyll. Så var det kake og kaffe for de som ønsket det.

Hjemturen gikk om Ellingsøy, Vatne, Nakkedalen og Fiksdal. Da vi utpå ettermiddagen kom til fergekaia på Vestnes, var vi enige om at vi hadde hatt en fin og opplevelsesrik gildetur.
Stor takk til turkomiteen!

Tekst/foto: Morten Lerø