HEDMARK KRETS AV NSF 100 ÅR

Om Se

Fest på Hamar

Lørdag 25.februar feiret Hedmark krets av NSF 100 år på Speidersenteret i Hamar. Her var både speidere og gildene invitert og huset ble ganske fullt.
Gildemester i Hamar: Harald B. Pettersen ønsket velkommen til spesielt 5 over 90 år.

Astrid og Bjørn Hareide var kommet ens ærend fra Kristiansand for å fortelle om det flotte arbeidet som blir utført i Punwani -slummen i Nairobi. Norske gilder og ambassadørgildet har vært og er en stor bidragsyter til dette arbeidet som Astrid startet. Her var det mye å ta tak i. Søppel var det overalt og familiene bodde i spinkle skur tett i tett. Hun startet med speiderarbeide blant barna fra 4 årsalderen. De fikk etter hvert skjerf som ga rett til å få næringsrik mat en gang pr.dag. Speiderarbeidet hjalp også til at elevene tok skolegangen mer alvorlig og flere har nå tatt videregående og universitetsutdannelse med bachelor. Også mødrene har dannet grupper og nå blir også søppelet samlet sammen ved at familiene kjøper store plastsekker for 1 shilling. Dette viser at arbeidet hjelper selv etter at Astrid reiste derfra! I dag er det 700 barn i mange grupper som fikk sko til jul. Speiderdraktene tilhører gruppene og går i arv.
Pigeon park er et leirsted som samler unge og ledere til speiderliv i telt. Her drives også lederopplæring som igjen kommer barna til gode. Nå er Astrid og Bjørn snart på ny reise for å utarbeide et program som passer for barn i slummen. Og til 20 ledere som skal få opplæring.
Nå er det faktisk mindre stjeling og annen kriminalitet i slummen. Foreldrene er bevisste på at barna må få utdannelse. De har lært å være noe for andre mennesker, hjelpe den enkelte frem til en fremtid og å gjøre hverandre gode.
Vil dere være med å sponse dette viktige arbeidet, kan dere Vippse til 482 99 566; Astrid Hareide. Alle pengene går til lederopplæring, nye drakter, skjerf og mat i kopp.

Marianne ble hedret med kniv og diplom for sitt virke i Alvdal.
Speiderledere velger å ta vare på andre år etter år for å skape trygghet. Selvstendighet, aktsomhet, nærhet, mulighet, ferdighet og beredthet.

Etter en liten matpause fikk Øystein Gonsholt ordet og fortalte om 100 års speiderarbeide i Hedmark. Det startet med Norske gutters speiderkorps i 1909 av rittmester Grøttum i Hamar. Den første pikespeidertroppen ble startet i Sandefjord i 1910 og i Trondhjem i 1913. Den første blå speidertropp i Hamar startet i 1921, mens kretsen startet i 1923. Øystein roste også Arvid Østby som hadde samlet speiderhistorie gjennom svært mange år på en helt god måte. Alt dette materialet finnes nå på Hamar speidersenter.

 

Tekst/Foto: Sidsel Gotaas