Start > ARKIVER > MINNERIK KENYATUR 2019!

MINNERIK KENYATUR 2019!

JAMBO HAMBARI?

14 gildemedlemmer møttes i Amsterdam for videre reise til Kenya for feiring av «Tenkedagen», Founder’s Day. Reiseleder og dyktige vert i Kenya, Peter Kimita var District Scout Commander i Nyeri County fra 2000-2011. Fra 2011-2014 var Peter Assistant Scout Commander Kenya. Sammen med forrige leder av jentespeiderforbundet, håper de nå å starte et gilde i Nyeri.

Det ble mange opplevelser etterhvert. Fra Nairobi, Nyeri til Embu. Hvor det ble bygget et speidersenter i 1990. Nordmennene Svein Nesse, som drev blomsterhandel i Embu og Tore Torstad har vært sentrale i å bygge opp senteret.

Troen står sterkt

Fra bussvinduet fikk vi god oversikt over livet utenfor byene. Det meste foregikk langs veien, der bodde både menneskene og alle husdyrene. Der var alle butikkene, skolene, hotellene og ikke minst alle kirkene.

New Life Home

Før vi reiste til Pigeon Park, besøkte vi et lokalt barnehjem i Nyeri som Peter er styreleder for. Det drives av «New Life Home Trust», en organisasjon som har flere krisesenter for babyer i Kenya.

Pigeon Park

Parken er på 10 mål og drives hele året. Et flott leirområde, med god plass og en stor hinderløype. Når det ikke er speidere der på leir-opphold, noe som tilbys gratis (sponset) til speidere fra slummen i Nairobi, holdes det mange former for kurs. Spesielt lederkurs for speidergutter 14-18, er populære. Da kan inntil 45 delta. Området har egen vaktmester som bor rett ved og jobber i Pigeon Park hele uken.

Paxtu «Peace only» (tu = bare, swahili)

Lord Baden-Powell (1857-1941) var nær venn av eieren av «Outspan», et av Kenyas mest fasjonable hotell på den tiden, og fikk lov til å bygge sitt hus på tomten. Han bodde der fra 1938 til han døde. Lady Olave Baden-Powell (1889-1977) Paxtu ble et nasjonalmonument i 2001 og er i dag et museum. Speiderskjerf fra alle verdens kanter og hilsninger, minner om reiser dekorerer hele den lille peisestuen. En stor plansje viser speiderdraktene fra alle land og forbund. Fra eiendommen kan man se praktfulle Mount Kenya. Mount Kenya er det nest høyeste fjellet i Afrika (5199 m) og ligger ca 16.5 km fra ekvator (Flott å se i klarvær, ofte ligger toppen bak skyene).

Founder’s Day 22. februar

Tenkedagen blir feiret på nærmeste lørdag for å få med mange tilreisende. Ti-talls busser med madrasser på takene, for alle som hadde overnattet på skolene i området. Knut Jorde og Guri Kaland Sværen, Bergen (repr. for OBPS, Olave Baden-Powell Society), la ned krans fra oss på B-Ps grav.

Så ble det tid til å se alt dyrelivet i Ol Pejeta Conservatory, Lake Naivasha og Masai-land.

Turen ble avsluttet med et festmåltid på en av Nairobis populære restauranter, der vi fikk smake forskjellig kjøtt, reker, fisk og krokodille.

Tekst: Kari Palm (utdrag ved red.) Foto: Ragnar Sturtzel