NORDISK-BALTISK GILDETREFF 2022 PÅ ISLAND

Om

I perioden 26 – 30 mai møttes 68 gildemedlemmer fra 9 land og 10 representanter fra de nordiske speiderforbundene  til Nordisk Gildetreff i Selfoss i Syd-Island. Egentlig skulle treffet ha vært i 2021, men som kjent kom jo en pandemi i veien.

Dette gildetreffet er egentlig mer en sosial sak enn en ren foreningskonferanse. Joda, den nordisk-baltiske komitéen, som består av respektive lands landsgildemester og internasjonale sekretær treffes, og det finnes alltid et felles tema for det hele. Men bortsett fa det dreier det seg om å være sosial – treffe gamle og nye venner, oppleve interessante ting landet kan tilby, og konkurrere i skotthellekasting, som har vært tradisjon siden treffet i Molde i 1992.

Den første dagen fikk vi interessant informasjon om geologi, om jordskjelv og vulkanutbrudd, Island hadde jo nylig hatt et vulkanutbrudd i den sydlige delen, men det hadde sluttet før vi kom dit. Etter lunsjen besøkte vi redningssenteret i Selfoss. Der hadde de samlet brannvesenet, politiet og det frivillige hjelpekorpset under samme tak. Swenteret i Selfoss er ansvarlig for store deler av syd-Island. Senere på ettermiddagen kom så det «obligatoriske» symposiet om hvordan vi skal bli flere, og om hvordan vi skulle få et effektivt samarbeide med de aktive speiderne – et løpende tema for disse treffene.

Den andre dagen begynte med en ekskursjon til nabobyen Hveragerdi, med besøk i et snlegg med varme kilder og en geysir som sprutet. I to av kildene kunne de koke egg og bake brød. Eggene tok omtrent 6 – 8 minutter og brødet omtrent 12 – 18 timer. Deretter lunsj i speiderhuset i Hveragerdi. Så fortsatte reisen til Tingvalla – islendingenes eldgamle «stortingsplass». Der kunne man vandre en strekning og blant annet gå over en bro mellom de to kontinentalplatene Island ligger på. Og til slutt et besøk på de islandske speidernes anlegg Ulfjotsvatn, der de har sine store leirer, lederutdanning og annet som hører til speiderarbeidet – inklusive et lite, men interessant speidermuseum.

Den tredje dagen begynte med nok et foredrag, denne gang om glasiologi, klimaendring og global oppvarming. Interessant og meget tankevekkende! Deretter gikk ferden til Hellisheidi geotermiske kraftstasjon, som drives med varmt vann fra kilder 2 000 – 3 000 meter under jord. Etter lunsjen på hotellet var det oppsummering av symposiet om rekruttering og samarbeide – under ledelse av speiderrepresentantene. Og så den tradisjonelle skotthellekastingen. Hvem som vant? Norge!

RUNDTUREN

Dermed var det egentlige treffet slutt, men min kone og jeg hadde meldt oss på til etterturen som Norge (les: Knut Jorde) arrangerte. Derfor entret vi en annen buss med 20 nordmenn, to dansker og to svensker (vi).

Den første ekstradagen besøkte vi Skogar med Skogafoss og et museum, Vik (for lunsj) og Reynisdagar med den svarte stranden (vulkansk sand) og morderbølger. Vi besøkte også et lavasentrum der vi fikk kjenne hvordan et jordskjelv kunne kjennes, og se en stor modell av en lavasøyle . På veien til Reykjavik, der vi skulle bo på hotell, stoppet vi også ved Seljalandsfoss, fossen man kan komme inn på baksiden av vannet.

Den andre ekstradagen tok oss langs den Gyldne Sirkelen med kratersjøen Kerið («gryten»), visitt på det tidligere biskopssetet Skalholt, det obligatoriske geysirsenteret og Islands største foss, Gullfoss. På 1920-tallet hadde man tenkt å bygge ut den med et vannkraftverk, men den ble reddet i siste liten av en kvinne

Den tredje ekstradagen skulle vi ha sightseeing i Reykjavik., med gruppefotografering ved et monument i havnen, litt rundvandring i sentrum, blant annet med Alltingshuset, guidet visning på Nasjonalmuseet og besøk i Hallgrimskirken. Lunsjen fikk vi i Grindavik, langt ute på sydsiden av Reykjanes, fulgt av en utflukt til et fuglefjell og en fyr lengts ute på Reykjanes. På hjemturen til Reykjavik var det fotostopp på – blant annet – nok en bro over kontinentalsprekken, og bad i den Blå Lagunen.

Alt dette ga oss en vidunderlig og tankevekkende opplevelse. Tusen takk til de islandske gildene som arrangerte treffet, og til Knut for en vel arrangert ettertur! Nå venter vi på neste gildetreff – i Norge 2024!

 

Tekst: Gjermund Austvik, 3 Molde St Georgs Gilde og Carl Johan, Gøteborg
Foto: Hege Brit Randsborg