Ved Hallvardsbrønnen på Huseby

NYSGJERRIGPERER I ST. HALLVARDS FOTSPOR

MS Gilde

En onsdag ettermiddag i slutten av april møttes seks nysgjerrigperer på Lier stasjon. Vi var to fra Oslo, to fra Tønsberg og to fra Drammen, og vi hadde som mål å finne røttene til Oslos skytshelgen og bli litt bedre kjent med stedene Hallvard Vebjørnson tråkket sine barnesko.

Før vi begynte på den 5 kilometer lange runden som Pilegrimsforeningen St. Hallvard og Lier kommune har merket opp, var det middag på Lierkroa. Med fiskemat i magen var vi klare for St. Hallvard-runden med en rekke infoplakater som fortalte om Hallvards liv og død. Her var det også spørsmål og refleksjoner som utfordret oss til å tenke gjennom hvordan Vebjørn kan være et forbilde for oss i dag: Hvordan kan vi stå opp for urimelighet og forsvare mennesker som lider urett?

Wenche guidet oss gjennom runden og fylte på med historier om storgården på Huseby og hvilken betydning den hadde som handelssentrum, om Hallvard og reisen han gjorde til Gotland, og sist, men ikke minst, om hvordan Oslo trengte en helgen for å hevde seg i konkurranse med Bergen/Bjørgvin og Trondheim/Nidaros om å bli maktsentrum i Norge.

Russerkorset. Foto: Berit Roll Elgsaas

En tur innom Russerkorset på Gilhusodden ble det også. Korset ble reist i 1990 av barneskolen like ved til minne om russiske krigsfanger som ble gravlagt her av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.

Og lurer du på hvem nysgjerrigperene er? Vi er en ganske løs gruppe med gildevenner som kjenner hverandre fra Metodistkirkens speiderkorps, og som møtes omtrent en gang i måneden for å finne ut av ting vi lurer på – og det kan jo være så mangt. Vi har vært på spøkelsesvandring på Akershus festning og i Munchmuseet og har planer om øyhopping i Oslo før sommer. Vi har plass til flere; ta kontakt med Karin Thompson om du ble nysgjerrig.

Tekst: Berit Roll Elgsaas Foto: Jan Petter Bergan