ONSDAGSTUR TIL ALMÅSGÅRDENE

BergenTurgruppe

Onsdag 16. september gikk Bergensgildenes turgruppe sin onsdagstur til Almåsgårdene i Åsane. Vi var 21 turvandrere og to hunder som startet ved Kiwièn på Hylkje.

Almåsgårdene nord i Åsane var bebodd inntil for 16 år siden. I 2004 døde Karl Almås, den siste beboeren, på denne vegløse gården, og siden da har gården stått og forfalt. Åsane har et aktivt historielag, og i februar 2014 tok de tyren ved hornene og bestemte seg for å lage en venneforening for gårdene – Almåstunet. Målet var å få i gang en stiftelse som kunne vedlikeholde og gjøre Almås tilgjengelig for befolkningen.

Det er tidsfestet gårdsdrift fra ca 1520 på Almås. Den brakekledde løen som står der er bygget med tømmer hogget i 1604, og da var trærne allerede over 500 år gamle. Ingen andre løer i Bergen kommune er dokumentert bygget med tømmer eldre enn denne ene løen på Almåsgårdene i Åsane.På vårt besøk til Almås fikk vi se resultatet av arbeidet som er gjort med det gamle gårdshuset. Huset har beholdt sin form, sine steinvegger og skifertak, men fremstår nå som en perle, utvendig. Inne i huset er alt beholdt slik det var når de siste flyttet fra det. Sengene står oppreiet og i stuen er det klart for å dekke middagsbordet.

I dokumenter fra gårdene ser vi at det i 1936 fra bruk nr.2 skilt ut et bruk nr. 17 som har fått navnet Speidarheim. Videre står det 1937 – 1962 Foreningen Fremtidshåp. Det har ikke lyktes oss å finne ut om dette har noe med speidere å gjøre. Hvis noen kjenner til dette er vi veldig interessert å få melding om det.

Vi fant et naturlig amfi på gården og her fikk vi en orientering av Roald Muri, en av de frivillige, i dugnadsgjengen på Almåsgårdene. Han fortalte fra gårdenes oppstart, gav oss innblikk i og fortalte historier fra de som hadde bodd her. Videre fortalte han om arbeidet de nå utførte for å kunne videreføre historien og vise hvordan de levde før.