Samfunnsengasjement

I 2024 retter vi oppmerksomheten mot gildenes samfunnsengasjement. I denne artikkelen kommer det noen smakebiter fra idedugnaden på landsgildetinget sist høst og fra gildenes årsmeldinger for 2023.

Å engasjere seg i samfunnet og gjøre en innsats for andre er jo en bærebjelke i både speider- og gildebevegelsen. «Prøv å forlate denne verden litt bedre enn du fant den» var utfordringen fra Robert Baden-Powell. Alle handlinger, små eller store, i riktig retning vil til slutt gi en bedre verden.

Gjennomgangen av årsmeldingene viser at det gjøres mye i gildene under overskriften samfunnsengasjement. Det er mange som gjør en innsats for andre ved å gi praktisk hjelp eller positive opplevelser. En annen type aktiviteter handler om å gjøre seg kjent med byens/bygdas nære eller fjerne historie. Mange har også brukt tid på å sette seg inn i aktuelle samfunnsutfordringer, lokalt eller globalt. Andre har satt egenberedskap og hvordan man kan forberede seg på fremtiden på programmet sitt.

På landsgildetinget høsten 2023 hadde vi gruppearbeid og delte vi tips og ideer om hva vi kunne gjøre på området samfunnsengasjement. En del av det som kom frem her, finnes også i årsmeldingene. Derfor blir dette en oppsummering med aktiviteter både fra årsmeldingene og idedugnaden.

Innsats for andre

Flere av gildene har hyggekvelder på sykehjem eller åpne seniorarrangementer med sang, musikk og bevertning på programmet. Noen arrangerer turer for hjemmeboende eldre i samarbeid med hjemmesykepleien, andre har onsdagstur/smågruppetur i nærnaturen eller til lokale severdigheter. Det er også et gilde som jevnlig inviterer til middag for de som ønsker å komme.

Andre gilder har valgt å rette oppmerksomheten mot dem i andre enden av livet, mot barna. Da kan de være «ekstra-besteforeldre» til barnehagebarn, følge barn til/fra skolen eller være til stede på skolen i friminuttene. Noen har også engasjert seg i «Home start».

I Oslo har flere av gildemedlemmene engasjert seg i Operasjon ved. Dette er et samarbeidstiltak mellom Lionsklubber i Oslo og enkeltpersoner som hjelper eldre og uføre med tilleggsbrensel i den kalde årstiden. Veden leveres kostnadsfritt til mottakerne, noe de har gjort siden 1970. Det er 25 – 30 pensjonister som arbeider frivillig med innhenting og klargjøring av veden, og Lionsklubbene kjører ut veden til mottakerne.

Ellers er mange engasjert som hjelpere i ulike arrangementer, f.eks. Barnas camp villmark, Idrett mot rus, VIVIL-lekene og Friluftslivets dag (samarbeid med DNT). Noen stiller opp på dugnad på festivaler, andre er engasjert i Nattravnene, enten ved å gå gatelangs eller som kaffekokere.

Mange bruker mange timer på å forberede og gjennomføre loppemarkeder eller julemesser. Dugnad på leirstedet Kvernmoen får også mange timer av ildsjelene der. To gildemedlemmer i Drammen har gjennomført sommerskole for barn i kommunen og gitt noen rovere sommerjobb i to uker.

Noen gilder hjelper egne medlemmer for trenger praktisk assistanse. Andre gjør en innsats for ukrainske flyktninger. Noen tar med seg barnebarn og kjøper julegaver til ønsketreet på det lokale kjøpesenteret. Atter andre har adoptert en bit av Norge gjennom Hold Norge rent-aksjonen sammen med speidergruppa si, og noen klipper frimerker i Frimerkebanken.

Et årvisst arrangement i Drammen er fakkeltog og grøtfest. Det var i utgangspunktet et kretsarrangement for speiderne, men er nå åpnet og kostnadsfritt for alle som vil være med – og det vil stadig flere. Nå er det medlemmer fra de to gildene i byen som serverer risgrøt til alle som har gått i fakkeltoget.

Det er utrolig mange og ulike måter gildene uttrykker sitt samfunnsengasjement på. I tillegg til alt det praktiske er det også mange som støtter ulike prosjekter økonomisk, slik som Pigeon Park, arbeid i Pumwanislummen, sykehus i Nepal eller St. Georgsfondet.

Gjøre seg kjent i lokalsamfunnet

En annen måte å vise samfunnsengasjement på er å gjøre seg kjent i lokalsamfunnet. Også her er lista lang over ting gildene har gjort; besøke kirka og få guiding, lokalhistoriske vandringer, Nysgjerrigper-turer, besøke Roseslottet, kunstutstillinger, museum eller Kjeller flyplass. Andre har hatt temakvelder om postkort fra bygda/byen vår og byen vår på 1970-tallet.

Sette seg inn i aktuelle samfunnsutfordringer

Mange gilder har hatt aktuelle samfunnsspørsmål på agendaen. Noen var på besøk hos Sanitetskvinnene og Røde kors for å se og høre hvordan verden så ut fra deres ståsted. Andre har laget egne temakvelder med et bredt spekter av tema – alt fra kommunevalgets betydning til prestene i Horten under andre verdenskrig til hvilke materialer bruker vi ved oppussing av speiderhus/hytter og hvor striglet gjør vi hagene våre. Film og tv-programmer har også vært utgangspunkt for samtale om hva betyr dette fos oss. Et besøk i Klimahuset i Botanisk hage i Oslo kan også sette i gang refleksjoner om hva vi gjør og hvordan vi prioriterer i vårt eget liv. Et av gildene var på tur til Utøya og fikk omvisning der. Spørsmålet blir hvordan skal vi kjenne igjen tankegods vi helst ikke vil gi grobunn – før det er for seint.

Egenberedskap

Hvordan kan vi innrette oss slik at vi kan klare oss i krisesituasjoner? Et av gildene satte like godt egenberedskap og prepping på programmet (mer om dette finner du i idebanken). Andre tilgrensende tema er planlegging og forberedelser for fremtida, enten det gjelder pensjon og arbeidsliv, gode råd for helsa, hjelpemidler eller fremtidsfullmakt og testamente. Kanskje kan det være greit med litt datahjelp også.

Fredslyset

Fredslyset er et symbol for at vi ikke kan ta fred som en selvfølge, men at det er noe vi må gjøre en innsats for – «en speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker». Mange av gildene har fredslysmarkeringer i adventstida, gjerne i samarbeid med lokale speidergrupper og menigheter. Likevel er det behov for å gjøre fredslyset enda bedre kjent. Vi må drive aktiv PR og invitere til markeringer som inkluderer flere enn gilder/speidere. En fin måte å vise at fred opptar alle uansett bakgrunn, er å bruke tekster fra ulike tradisjoner og religioner. Inviterer vi til kveldsmat etter markeringa, kan det skape nye fellesskap.

Adopter en bit av Norge

Tur med flyktninger eller andre