St. Georg og dragen. Storkyrkan, Stockholm. Wikimedia Commons

ST. GEORGSDAGENS BUDSKAP 2024

Om

Baden-Powell valgte Sankt Georg som skytshelgen for speiderbevegelsen. Valget var ikke så rart, tatt i betraktning at han var oppdratt av en prest i Church of England, i et land som har Sankt Georg som skytshelgen. Det var imidlertid ikke hovedårsaken til valget. Fokuset lå på egenskapene George hadde. Han var soldaten som gikk til kamp uten annet enn sverdet sitt og troen på å drepe en drage, noe som gjorde ham til et forbilde for alt Baden-Powell mente en god speider burde være. Dagens speidere går kanskje ikke rundt i gatene med sverd eller dreper drager bokstavelig talt, men de kjemper sine egne kamper hver dag.

Vi bombarderes hele tiden med forferdelige nyheter, konflikter, krigstrusler, innvandringsproblemer, fattigdom, sykdom, klimaendringer og så videre og så videre. Det ville være lett å ignorere alle disse problemene og bare gi opp, men det ville være å svikte alt Baden-Powell trodde på og fortalte oss da han valgte Sankt Georg som vår skytshelgen.

Når han ble stilt overfor en vanskelighet eller fare, uansett hvor stor den virket, til og med i form av en drage, unngikk han den ikke eller fryktet den, men gikk løs på den med all sin kraft… Det er akkurat slik en speider bør møte en vanskelighet eller fare, uansett hvor stor eller skremmende den kan virke. De skal gå løs på den med frimodighet og selvtillit og bruke alle krefter de kan for å prøve å overvinne den, og sannsynligheten er stor for at de vil lykkes. (The Patron Saint of Scouting – The Scouting Pages)

En god speider skal ifølge Baden-Powell være: Ansvarsfull, sannferdig, pliktoppfyllende, modig, edelmodig og dedikert til å hjelpe andre, akkurat som St. Georg var. På denne dagen minner vi oss selv om speiderløftet og speiderloven. Selv om eden og lovens ordlyd kan ha endret seg noe gjennom årene på grunn av religiøse, ikke-religiøse eller andre faktorer, er kjerneverdiene de samme. Det er vår plikt å være sannferdige, ansvarlige, modige og sjenerøse med åpne hjerter, klare og villige til å hjelpe andre og oss selv. Dagens verden er like utfordrende som på St. Georgs tid; nyheter spres raskere, grenser er mindre tydelige og konflikter mellom land, religioner og mennesker er like vanlige som før. Det betyr at det aldri før har vært viktigere for speiderne å huske de egenskapene Baden-Powell valgte for oss, samt eden og lovene vi har forpliktet oss til å leve etter.

God St. Georgsdag
Agnes Thorvaldsdottir
Internasjonal sekretær, Island

 

(Red.)
Redaktør av medlemsbladet for St. Georgs Gildene i Norge "St. Georg" som utgis 4 ganger i året. Arbeidet med dette bladet siden 2001.