TENKEDAGSTANKER

ARKIVER

Tenkedag på flukt over grensen

Flere av medlemmene i gildet vårt (Drammen MS St. Georgs Gilede) er også ledere i speidergruppa. Det gir oss mange muligheter til å gjøre ting sammen med speiderne, som for eksempel å feire tenkedagen. Samtidig med at årets tenkedag nærmet seg, hadde den norske familiefilmen «Flukten over grensen» premiere. Vi bestemte oss derfor for å gjøre en vri på årets tenkedagsmarkering og inviterte speidere, rovere og ledere på kino.

Filmen tar oss tilbake til 1942. Etter at foreldrene blir arrestert, finner søskenparet Gerda og Otto to barn som er skjult i kjelleren. Det er Daniel og Sarah, som er jøder, og som må komme seg til Sverige for å unngå å bli tatt av nazistene og sendt til Tyskland. Dermed legger barna ut på en farlig ferd med tyske soldater etter seg. Under flukten møter de ulike mennesker, men er det de hyggelige som er mest til å stole på?

Filmen gir innblikk i nazistenes jødeforfølgelser sett fra barns perspektiv. Den berører også ubehagelig aktuelle temaer som rasisme og flørting med de ekstreme ideologiene. Her er flere ting som kan sette tankene i sving. Filmen er vel verdt å se – både for barn (aldersgrense 9 år) og voksne.

Filmen bygger på Maja Lundes kritikerroste roman «Over grensen» som ble utgitt i 2012. I disse koronatider er det et godt alternativ med høytlesning og refleksjon sammen med barn eller barnebarn. Og så, når ting har normalisert seg igjen, ta med familien – eller lån noen speidere – og gå på kino.

Filmen ga også noen perspektiver til temaet for årets Tenkedag. Temaet var Levende tråder og handlet om mangfold, rettferdighet og inkludering. De to speidersjefene i Norge skrev i budskapet til speiderne at «årets tenkedag feirer mangfoldet, for uansett hvem du er og hvordan du er, så er du verdifull akkurat som du er. Hver og én av oss representerer derfor én unik tråd. Når tråder blir flettet inn i hverandre, så blir de større og sterkere. Bare tenk på et tau.»

Det er gjennom rettferdighet og inkludering at mangfoldet kan bli en styrke og være levende tråder. Det var sant under andre verdenskrig; og det er fremdeles sant!

Tenkedagsmerke 2020

 

Tekst/foto: Berit Roll Elgsaas