TUR NUMMER 375 FOR BERGENSGILDENES TURGRUPPE

BergenTurgruppe

Da har vi altså passert 375 turer siden vi begynte med registreringen i 2011.

Vi følte virkelig for et jubileum – så det tok vi.

Statue av Fredrik Kayser, kompani Linge. Fredrik Kayser til venstre.

28 blide St. Georgsvandrere møtte ved hovedhuset på Langegården på Fjøsanger kl. 10.00 den 1. desember 2021. Erik Næsgaard var dagens turleder og tok oss med på vandring langs Kristianborgvannet, opp til Storetvedtmarken og videre ned til Gamlehaugen. Deretter geleidet han oss galant opp i fjøset på Langegården. De 24 kyrne som hadde sin tilhørighet var for lengst flyttet ut og fjøset var innredet med solide bord og benker – klar til å ta i mot 35 St. Georgsvandrere. Noen møtte direkte i fjøset.

Det var dekket til fest og vi hadde bestilt Langegårdens betasuppe. Viktigste ingrediensen her var sauekjøtt fra egen avl. Videre skulle vi bli servert jubileumsbløtekake – hvit dame med makronbunn. Laget av vår egen konditormester Bjarne Gunnar Eide og betalt av DistriktUtvalget. Men, først var det prolog, skrevet og lest av Brynjulf. Her pekte han på alle turene vi har hatt, vennskapet, samtalene underveis og ikke minst lunsjen som er et viktig, sosialt avbrekk på alle våre turer.

Prolog skrevet og lest av Brynjulf Eide

Deretter sang vi jubileumssangen som Brynjulf hadde skrevet for anledningen. De to siste linjene oppsummerer alt vi vil oppnå på turene: Ta så fram det smilet som du har på lur. Og la det ende opp med at flere går på tur.

John-Egil Lilletvedt som forsanger – akkompanert av Kai og Jan Helge

Da var det klart for betasuppe, forcacciabrød, diverse typer urtesmør og mineralvann. Det var snø ute, vintervær og minus 3 – 4 grader, så varm suppe var midt i blinken nå. Det var flere hjelpende hender så suppefatene, som var øst opp til kanten med rykende varm suppe, ble raskt fordelt ved de to bordene. Nå skulle vi kose oss.

Mens vi spiste suppe og brød med godt smør, fortalte Erik Krohn-Hansen , som har drevet/ forpaktet gården de siste 34 årene litt om gårdsdriften. Det var i utgangspunktet satset på sau og da primært som kjøttproduksjon. De første årene han drev var både sauekjøttet og lammekjøttet godt betalt. Nærmere kr. 40 for lam og godt over kr. 30 for sau. Norge har nå tonnevis av slaktet sau på fryselagre og han får mindre per kilo i dag enn det han får hvis han panter en flaske. Lammekjøttet er litt mer verdt og på gode lam kan han oppnå kr 40 pr. kilo.

Dette har tvunget gården inn på nye markeder. Det er viktig for gården å opprettholde kulturlandskapet og gården er nå en besøksgård for familier og institusjoner og flere skoler bruker gården som opplæringssted.

Etter suppen var fortært så var det sang og tale fra generalsekretæren. Han kunne legge fram statistikk på at turene var blitt lengre og det var flere deltagere med. Videre trakk han da linjene framover og med utgangspunkt i at turene i høst har gjennomsnittlig vært på 6,4 km og gjennomsnittlig antall deltager i høst har vært 16,5 konkluderte han med at året han fylte 85 år ville turene være på 12,4 km, hvilket ville medføre at vi må legge inn tid for lunsj og middag på turene og at antall turvandrere ville bli, gjennomsnittlig, 42,9 turvandrere.

Vi kan egentlig bare glede oss.

Så var det jubileumskake.

Bjarne Gunnar, vår egen konditormester, med den fint pyntede og velsmakende hvite damen.

Etter kaken, kaffen, en god prat og takketale, sang vi speiderbønnen og ruslet blid og glad ut i kulden.

Tekst: Jan Helge Støve.
Foto: Brynjulf Eide, John-Egil Lilletvedt og Jan Helge Støve