TUR TIL SMØRÅSEN OG FREDSTREET

BergenTurgruppe

10.mars gikk turen til Smøråsen, et turområde ca. 3 km fra Nesttun mot Os. Turleder John Egil Lilletvedt jobber i dugnadsgjengen på Smøråsen og er med å vedlikeholder stier, grøfter og de mange ulike byggverkene som dugnadsgjengen har satt opp der. Det er grindabuer, amfi, trollskog med mange utskårne figurer og egen kanonstilling, med ekte kanon.

På Smøråsen finner vi også fredstreet, som ble plantet i 2018 for å markere våpenstillstanden i 1918.


Fredstreet er en blodbøk, som tar seg fint ut vår, sommer og høst. Om vinteren står den kald og naken. Men i koronariktig sirkel beundret turgruppen, med stor ærbødighet, det heller litt triste treet.

Fredstreet på Smøråsen

Fredstreet er bare et av flere minner som kan sees på Smøråsen. Vi har Grunnlovsbautaen, Kultursteinen, Tysk kanonstilling og ikke minst selve turveien, Militærveien.

10. mars ver en vindfull dag og vi måtte finne et sted i le hvor vi, 22 sultne turgåere, kunne nyte medbrakt niste. Det fant vi like i nærheten av det nye vanntårnet til nybyggerområdet Nøttvedt. Mens vi nyter vår niste og praten går passerer det en barnehage, det vil si de passerte ikke. De stoppet og sang flere sanger for oss, og når de gjorde seg klar til å gå spurte en av småtassene: «Kaslags gamlehjem kommer dokker fra då?» Vi har fått spørsmålet på tidligere turer også. Vi takket barnehagen med ropet: «Joggi, joggi, joggi….» De så forbauset på oss.

Vanntårn, syngende barnehage og hodene av lyttende turvandrere.

Etter å ha sett på ørrettrappen opp til Bjørnevann og besøkt den Tyske kanonstillingen gikk turen hjemover igjen. Et kvarter før vi nådde bilene kom den varslede sluddbygen – heldigvis et par timer etter meteorologene sin spådom.

Tekst/foro: Jan Helge Støve