6. Drammen MS har startet hundreårsfeiringen

DrammenMS

Risebu var åsted da speidergruppa dro i gang hundreårsjubileet; siste del av dugnaden ble unnagjort på lørdagen og på søndagen var vi klare for feiring med speideraktiviteter og gode speiderhistorier, grilling og jubileumskake.

Etter mer eller mindre strabasiøse turer enten over Risdalstårnet eller opp «Gjørmelia» var vel førti tidligere og nåværende speidere samlet på speiderhytta Risebu søndag 11.juni. Vi startet med scouts own, deretter var det fortellinger fra tidligere turer og leirer, om hvordan speiderhytta ble bygget. Alle materialer ble båret eller slept opp den siste bratte bakken – det er ikke uten grunn at den fort fikk navnet «Gjørmelia».

Det siste året har speiderhytta fått en ansiktsløfting. Med gildet i spissen har vi oppgradert en del sikkerhetsmessige ting som større vindu på hemsen, ny brannstige, ny pipe og peisovn. Ellers har vi lagt nytt golvbelegg og satt inn nytt kjøkken, og fått solcelleanlegg. Vi har også tatt ned åtte store furutrær ved hytta – så nå har vi ved i lange tider fremover. På lørdagen fikk vi også flaggstang (på rot!) og da kunne vi ønske velkommen til feiring med flagget i toppen av ei furu.

Speidergruppa ble formelt stiftet 15. november 1924, men forut for dette hadde de vært drevet væbnerarbeid i Metodistkirken. Væbnerne var metodistenes vri på speiderarbeidet. Etter en del diskusjoner i kirken ble det i 1924 besluttet på høyeste hold (av årskonferansen) at det skulle være speiderarbeid i Metodistkirken. Dermed ble væbnertroppene omgjort til speidertropper. Vi har lenge trodd at 11. juni 1923 var oppstarten av væbnertroppen i Drammen, men grundigere undersøkelser har vist at arbeidet startet opp tidligere enn det, sannsynligvis i 1922, kanskje året før. Alt dette og mere til kan du lese om når gruppehistorien kommer mellom to permer til høsten en gang.

Selve jubileumsfesten blir lørdag 16. november 2024 på et litt mer tilgjengelig sted i Drammen. Innen den tid skal vi har flere markeringer; rover- og ledertur til England, historisk minileir for flokk og tropp og deltakelse i MS-korpsets markeringer og korpsleir på Lista neste år.